Totalul afișărilor de pagină

duminică, 1 mai 2011

Duminica la pranz

E duminica la pranz si am venit de la Biserica, Biserica Crestina din Translivania o bisericuta mica cu cativa enoriasi, cu o teologie mai reformata, ca sa spun asa . Astazi de 1 Mai, anul de indurare al Domnului predicat Evanghelia lui Luca ultimul capitol: Invierea Lui Iisus si aratarile Sale. Necredinta ucenicilor.

Mnatuitorul a petrecut ultimul Paste inaintea rastignirii si a incercat sa pregateasca ucenicii pentru umilinta care avea sa o indure bicuirile, blestemele, batjocura, moartea rusinoasa pe cruce, intre talhari, insa ei nu intelegeau.

Nu va spune nimic ?

Anii 60 -70 perioade de manie, neleguire, razboi intre diferite ideologii, stari sociale poate identice cu cele de astazi, iresponsabilitate egoism abuzuri guvernamentale politici incoerente.

Traim intr-o societate imobilizata de teama, disperata chiar intr-un infern emotional, criza la toate nivelurile; criza sociala ,criza spirituala, criza economica si chiar criza politica .

Timpul si vremurile se schimba cu rapiditate.

Cine poate tine pasul? Unde se sfarseste aceasta cursa? Exista raspunsuri concrete pentru crizele timpului nostru? Exista speranta?

Clasa politca face promisiuni, economistii analizeaza, mass media formatorul de opinie sau cainele de paza al democratiei (presa libera, in general), incerca sa convinga ca drepturile noastre au fost violate, se arata in mod peramanent simtomele durerii adanc infiltrata in sufletul acestei societati. Editorialele din presa internationala cat si din cea nationala descriu cuvinte ca Armaghedon, Apocalipsa, care sunt in mod constatnt folosite pentru a descrie evenimentele de pe scena mondiala. Care este criza timpului nostru? De ce ducem lipsa? Ce avem nevoie?

Dintr-un anumit punct de vedere as remarca o nota teologica si as spune ca societatea este teritoriul exclusiv a lui Dumnezeu. Lui Dumnezeu ii pasa Depinde de ce facem noi. Cum ne raportam.

Este o furtuna care se apropie care creaza un sentiment de teama de nesiguranta, o lupta politica care naste furtuni de ura in inimile noastre, a multora dintre noi romanii o furtuna de manie care fierbe in inimile noastre, a multor tineri care suntem inselati, furati, exploatati. Poate e vorba de spiritul comercial al societatii moderne, al societatii de consum, societatea “instant”, totul trebuie sa fie acum aici si cat de repede posibil.

Suntem privati de valori de relatii familiale si de o perspectiva de viata, virtutea noastra a fost calcata batjocorita, violata, traim un viitor sumbru.

Traim imagini evocatoare pline de forta in legatura cu ceea ce vedem si traim zi de zi pe pielea noastra.

Datorii, taxe, lipsuri, nevoi, locuri de munca, neincredre in seful statului, neincredere in clasa politica si in Guvern, neincredere in institutiile statului de drept. Ne confruntam zi de zi cu sisteme care ne pericliteaza dreptul la viata, dreptul la educatie, dreptul la securitate, principii comasate si declarate in diferite tratate internationale.

Vorbim de pace sau razboi. Islam sau crestnism, lumea care se imparte in doua de la evenimentul 9/11.

Cum vom putea trece nevatamati in acesta furtuna a vietii? Dupa 20 de ani de democratie spertanta noastra este intr-o renastere as spune, intr-o reinoire, intr-o trezire.

Cu Dumnezeu formam majoritatea.

De 20 de ani luptam cu boli ale sitemului ce l-am creat sau ne-a fost impus infrastructura morala, spirituala, educationala, etica si de valori, principii, credinta ,adevar etc.

Dezechilibre însemnate în toate palierele societatii, in educatie, in economie, politica, sanatate in spiritualitate.

Democratia prin defintie insemana libertate, egalitate guvernarea poporului.

Democratia uniformizeaza, ea este o stare de spirit care inradacineaza morala, spunea Alexis Tocqueille.

Si totusi in acesta democratie lumea este incercata. As remarca o perioada de multe furtuni care se dezlantuie in acelasi timp si loc ,vorbesc aici de starea sociala a Romaniei de foamete, boli, abuzuri, ne mai lipseste un cutremur si un razboi.

Continentul african este devastat de tulburari sociale, in America de Sud domneste haosul politic si social, Europa trece intr-o perioada de nesiguranta, America nu este ocolita de incercari majore saracie, lipsa de adapost, crima, abuz sexual si chiar dezintegrarea familiilor. Alcolism pretutindeni droguri, uragane si cataclisme . Centrale nucleare, schimbari climatice etc.

La noi, observam abuzuri ale autoritailor, ale jandarmilor, Guvern si institutii de stat, minciuna.

Solutia este minunata credinta crestina care trebuie proiectata in mod special pentru a infrunta furtuniile vietii indiferent de eticheta religioasa pe care o purtam pe fruntile noastre si pentru a ne da certitudinea unei vieti mai bune si mai sigure.

Hristos a inviat din morti cu maortea pe moarte calcand. si celor din morminte viata daruindu-le.

Aceasta este speranta, mea, si asta nu inseamna disparitia vietii ci sfarsitul unei lumi, unei clase, unei generatii doamninata de lacomie, abuzuri, rau si nedreptate.

6 comentarii:

  1. imi pare rau ca va deranjez da' nu-nteleg cu biserica asta cat de reformata era. Cum adica "MAI"? Plus ca aveti un stil ciudat de a infatisa lucrurile. Mult succes!
    PS: Capitalistii sunt protestanti. Nu observati ca in lumea crestinismului ortodox domneste haosul in ceea ce priveste organizarea?Asa ca patima consumismului acolo isi are originea .

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule M.Moldoveanu... esti cu pluta rau mai baiatule!!! cum adica societatea e terenul exlusiv a lui Dumnezeu? cum adica minunata credinta crestina trebuie proiectata intr-un mod special? nu incerca sa folosesti expresii prea elaborate ca te pierzi in cuvinte. suna a articol copy/paste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru articol! Intr-adevar singura solutie este Isus Cristos Mantuitorul Lumii, din nefericire insa pentru unii, ca si anonimii de mai sus, EL nu este solutia pentru ca nu vor asta. Capitalistii nu sunt protestanti la fel cum romanii nu sunt harnici, patrioti si ospitalieri. Sa generalizam asa, de dragul generalizarii, este simplu dar mai bine sa identificam realitatea in care traim: o tara intoarsa cu spatele catre Dumnezeu si Cuvantul Lui dar plina de traditii, moaste, obiceiuri care nu au nici un rost si nu mantuiesc...

    RăspundețiȘtergere
  4. Deocamdata esti in anonimat. Ce sa zici si tu

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru tine anonimule, se pare ca stiinta asta este prea inalta.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place chestia cu "eticheta religioasa"

    RăspundețiȘtergere